In memoriam: Gheorghe A. M. Ciobanu

25 Martie este ziua când sărbătorim o legenda vie a culturii romașcane: profesorul, eseistul și omul de cultură Gh. A. M. Ciobanu. Acum, în anul 2024 îmi amintesc de un moment important, petrecut în anul 2015,  când Domnia Sa împlinea vârsta de 90 de ani, ani dedicați culturii, artei și educației în urbea mușatină a Romanului.

În anii studenției mele, prof. univ. dr. Petre Bejan nu pierdea niciodată ocazia sa îl dea drept exemplu studenților săi, rememorând acea atmosfera fascinantă, creată timp de 23 de ani, de către Gheorghe A.M. Ciobanu și George Pascu în cadrul Colocviilor Muzicale de la Iași.

Mărturisesc că am fost o privilegiată în viața Domniei Sale. L-am cunoscut ca elevă şi apoi ca editor, am învățat de la Domnia Sa că o prietenie adevărată este un dar divin, ceva care nu trebuie confundat cu bătutul pe umăr sau cu obrăznicia.

Născut chiar de marea sărbătoare creștină Buna Vestire, pe 25 martie 1925 la Roman, el însuşi mărturisește:

,,Ca orice străfulgerare umană de pe Terra, am văzut si eu lumina lui Solaris, pentru prima oară, în ziua de Buna Vestire a lui 1925 și continui și acum s-o admir, atât în Amurgurile ei, cât și în acel ce-mi este doar al meu. Am aparținut, întotdeauna, Urbei mușatine a Romanului, fiindu-i Liceului, ce-i poartă numele său voievodal și elev, precum şi dascăl, slujind la catedrele sale un sfert de veac. Făcând parte din acea generație învăluită în tragedia ultimului război mondial, toate mi-au fost pluralice și continue, împletind, fără oprire, activitatea didactică cu cea socio-culturală şi participând, întruna, în diverse comisii de examinări, întreg acest ansamblu totalizând cincizeci de ani. Dacă în timpul viețuirii mele m-a însoțit imperativul de ,,verba volant”, acum, către firescul ,,rămas bun”, am poposit în lumea lui ,,scripta manet„.

Un adevărat maestru al cuvântului rostit, omniprezent la toate manifestările în plan cultural la Roman si în toată Moldova, Domnia Sa a readus, picurând din sufletul său muzica marilor valori universale dar și românești.

Sute de comunicări, însoțite de demonstrații muzicale, au încântat de-a lungul anilor elevi și studenți, determinându-i în mod discret sa înțeleagă bogăția spirituala a creațiilor aparținând clasicilor, romanticilor şi contemporanilor.

Cuvântul scris lăsat posterității de Maestrul Ciobanu cuprinde 20 de lucrări dintre care 15 titluri au fost editate la Editura Mușatinia. Acum, la editură se află a 16-lea carte: Gând testamentar, un volum ce va fi tipărit cât de curând.

Personalitatea polivalentă a profesorului Ciobanu a determinat Editura Mușatinia să se aplece cu multă atenție asupra Omului și zidirii sale prin cuvânt. Volumele care poartă pecetea editurii noastre au ajuns sa fie cunoscute în țară și diaspora, revista Melidonium mediatizând fiecare apariție editorială, prin publicare în numerele tipărite și pe internet, împreuna cu imagini ce conturau un adevărat tablou de familie, între editor și autor, așa cum este firesc într-o societate normală.

…Poate m-au urmărit vorbele regretatului Iosif Sava: „Domnule Ciobanu, sunteți un miracol! … Și nu vă știe tara?

Da, pentru, cetatea mușatină, Gheorghe A.M. Ciobanu a fost un miracol!

Cu dragoste si admirație, editura Mușatinia, ca un fin bijutier, i-a îmbrăcat cuvântul și l-a dăruit semenilor.

Împreună am cunoscut universul creator al profesorului Ciobanu în Primii fiori, volum ce cuprinde primele sale încercări literare. Am străbătut împreună lumile astrale ale muzicii din trilogia Mileniul III pe portativ, lucrând împreună la partiturile și grafurile prezentate în cele trei volume, Editura Mușatinia realizând aceasta inedită şi complexă lucrare la cote înalte de profesionalism.

Frământări și întrebări: ,,Își are Miorița rădăcinile în spiritualitatea dacica?” ne-au purtat în fascinanta lume a mitului, volumul Miorita Mit triadic – o lucrare despre care scriitorul Stefan Dumitrescu afirma: ,,..mintea care a scris aceasta carte este o minte vastă, doctă, de erudit, cu o capacitate extraordinară de a face conexiuni între elemente artistice, științifice, istorice și estetice încât îți trebuie o minte excepționala și cunoștințe vaste de mitologie, istorie, matematică, literatură, muzicologie ca să poți să urmărești firul ideii, sau ideile care se nasc asemenea unor artificii irizând spațiul în toate direcțiile pe timpul lecturii” o carte care se adresează specialiștilor în hermeneutică, eminescologilor, oamenilor de știință care s-au dedicat studierii miturilor.

De altfel, prof. univ. dr. Tudor Ghideanu considera această carte ,,cea mai ,,năzdravană” dintre judecățile filozofice, științifice și religioase, care s-au formulat asupra Mitului Caracteristic al nostru” de la Lucian Blaga până în prezent.

În volumul Miorița Mit triadic, autorul identifica cea de-a opta zi a creației cu însăși Miorița.

Fascinantă este țesătura cuvintelor din aceasta carte… În mod obișnuit, un scriitor se apleacă asupra scrisului intrigat de îndoiala inadecvării dintre cuvânt și trăire; în acest volum, scriitorul ne oferă un sensibil moment de respiro, un fel de popas în drumul acesta captivant al trăirii miracolului, misterului, revelației.

Daca timp de peste un veac și jumătate a dăinuit interpretarea clasică a baladei, care sublinia resemnarea ciobanului moldovean în fata morții, prin anii „30 Lucian Blaga a dezvoltat o întreagă teorie a spațiului mioritic, potrivit căreia poporul român își are originea în totalitate în zona carpatină, pe acel ,,picior de plai”.

În volumul Miorița mit triadic, mitul reprezintă esența vieții spirituale românești. Lecturând aceasta carte înțelegem că: a fi, a nu fi, a fi altfel este un argument al vieții nu al morții, ideea de mâine, nu de azi!

Epopeea Editurii Mușatinia alături de Maestrul Ciobanu ne-a oferit prilejul cunoașterii unei galerii întregi de portrete a unor oameni de cultură români, galerie prezentată în lucrarea

Portrete printre rame. Un popas care ne-a dăruit experiențe ce ne-au îmbogățit și rafinat percepția despre adevăratul fenomen cultural artistic românesc.

Prin intermediul volumului Mecena medic si misionar Teodorescu, am cunoscut o personalitate distincta a vieții culturale bârlădene și moldovenești: chirurgul Constantin Teodorescu, un profesionist al medicinei și un mare admirator al artelor, care și-a donat impresionanta colecție de tablouri muzeelor din Bârlad şi din alte orașe moldave.

Lansările de carte, unde am participat împreuna cu autorul, au fost un prilej onorant de a întâlni personalități ale culturii române: prof. univ. dr. Mihai Păstrăguş, criticii de artă Valentin Ciucă şi Grigore Ilisei, prof. univ. dr. Tudor Ghideanu, artistul plastic Nelu Grădeanu, prof. univ.dr. Sofia David și alții.

Pe internet, în colaborare, am reușit să realizăm pagina https://ro.wikipedia.org/wiki/Gheorghe_A._M._Ciobanu și  un blog al profesorului Gh. A. M. Ciobanu, în care este prezentată activitatea omului de cultură romașcan, operele sale şi un important material video de la diferite manifestări – https://gheorgheamciobanu.wordpress.com/

Toată această bogată activitate și colaborare cu distinsul om cultură romașcan Gheorghe A.M. Ciobanu m-a responsabilizat în fața actului de cultură, trecând peste greutățile inerente, din datoria de a prezenta cât mai profesionist creația unui autor. Opera sa, care pentru eternitate rămâne ilustrată în cărțile editate, reprezintă adevărații copii spirituali ai scriitorului Gheorghe A.M. Ciobanu.

Scrierile sale ne dezvăluie celelalte fațete ale acestei emblematice personalități: Ciobanu – ziaristul, filosoful, juristul, muzicologul, prezentatorul marilor valori din domeniul artelor plastice și literaturii, profesorul de la catedra, iubit și stimat de către elevi și părinți.

Majoritatea intervențiilor sale încep cu mărturisirea plină de înțelepciune: „Eu sunt Ciobanu„, făcându-ne sa ne adâncim în originile îndepărtate ale poporului nostru.

Printr-o simplă căutare virtuala, se poate vedea implicarea editurii Mușatinia în prezentarea omului de cultură Ciobanu în diverse forme, cu multă responsabilitate și dăruire.

Respectul pentru valorile culturale românești a determinat editura Mușatinia, uneori cu sacrificii, de a depăși sarcasmul afișat din partea unor contemporani şi a-l așeza pe Gh. A.M. Ciobanu la loc de cinste, alături de cărturarii neamului.

Cele 14 cărți ce au văzut lumina tiparului la Editura Mușatinia, demonstrează încrederea pe care maestrul ne-a acordat-o cu mintea şi sufletul deschise. O relație bazată pe încredere și charismă, o colaborare benefică tuturor, într-un larg context cultural.

Profesorul Gheorghe A. M .Ciobanu, un model de virtute și trăiri, care înnobilează sufletul omenesc.

La întrebarea mea, cum s-ar explica aceasta longevitate creativă, maestrul mi-a răspuns nonșalant: ,,Gândesc, acum, la un „polinom de maximalitate” mult mai restrâns, redus doar la câțiva factori coexistenți: sănătate, luciditate, activitate, creativitate, contemporaneitate si raționalitate în fața  morții. Secretul longevității activității mele nu este chiar un secret […] mi-am tras seva si puterea de la tinerețea cu care am fost mereu înconjurat, de la discipolii mei. Așa am reușit să susțin peste 3.000 de conferințe, să predau 63 de discipline ca profesor, în primul rând pentru că, după război, așa erau timpurile, fiecare profesor preda pentru o scoală întreaga.” (Emilia Ţuţuianu: Interviu cu Gheorghe A. M. Ciobanu – la aniversarea a 88 de ani)

Fiind adesea în apropierea maestrului, pentru editură, pentru mine personal, a fost mereu o zi de sărbătoare. Cu respect, cu nostalgică prietenie, pentru tot ce a dăruit culturii române, un pios omagiu la ceas aniversar.

,,Și-n timp ce tot mereu cad frunze, pe aripi de vânt lăsate,/Iar umbrele-nserării triste, acopăr firea ca un nor,/Acum dintru a mea simțire, o parte mica se desprinde,/Un gând, încet se naște iarăși, și se redeapănă ușor„…(din poemul Nostalgie, scris de A. M .Ciobanu în anul 1941)

O viață de om ce a prețuit fiecare secundă. Și-a clădit singur drumul spre lumină, iar Editura Mușatinia, a fost mereu aproape de omul cetății, contribuind după puteri la ceea ce înseamnă cultura necondiționată, valoare, respect și prețuire în numele Neamului Românesc! Sărbătorim de ziua Bunei Vestiri și amintirea prietenului de suflet al ,,mușatinilor”, cel mereu cu zâmbetul pe buze, profesorul Gheorghe A.M. Ciobanu, plecat dintre noi la 30 august, 2020.

Înaltpreasfințitul Ioachim, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului, i-a conferit ,,Crucea moldavă” pentru laici, în semn de distincție și de prețuire pentru activitatea excepțională, intelectuala și culturală în viața cetății mușatine.

Aceasta recunoaștere arhierească confirmă încă o dată apropierea de existențial si oameni a Înaltpreasfințitul Ioachim, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului. Fiind mereu aproape de oamenii de cultură, Înaltpresfințiia Sa este unul dintre cei care zidesc și prin cuvântul scris.

Ziua în care a avut loc evenimentul, o zi binecuvântată! Fiind cea de-a IV-a duminică din Postul Mare este închinată Sfântului Ioan Scărarul. Acest cuvios părinte este autorul unei importante opere de spiritualitate, numită Scara virtuților, al cărui conținut este de mare valoare pentru lumea creștină. Orice urcuș presupune efort, echilibru și forță – consemnează Înaltpresfintitul Ioachim – de aceea a fost o zi speciala, pentru toți cei prezenți la Catedrala Arhiepiscopala Roman, pentru însuși Gheorghe A.M. Ciobanu în acest urcuș epectatic.

Muzica mileniului III, scrisa de domnul Ciobanu are ceva din ,,miracolul acestei uniri a cerului cu pământul prin gândirea sa„. Înaltpreasfințitul Ioachim a făcut legătura cu alte doua personalități ale gândirii și culturii române universale, care nu au trăit și scris pentru timpul lor, ci pentru viitor, respectiv vrednicul de pomenire episcop Melchisedec Ştefănescu şi eruditul profesor universitar arhitect Duiliu Sfinţescu, pe care l-a cunoscut la Paris în perioada studiilor doctorale, şi despre care Constantin Noica spunea ca este ,,homo planetarius”, cel care are patria peste tot și creează pentru toți.

Editor Editura Muşatinia, Emilia Țuțuianu